Wat eten we vanavond, mam? Hoe vaak krijg jij die vraag? Per dag, per uur? Speelt er autisme in je gezin dan is het extra belangrijk om duidelijk te zijn op de vijf. Dat is niet de schijf van vijf, maar de filosofie van Colette de Bruin.
De vijf!
Hoe ben je duidelijk op De vijf rond etenstijd?
Weet jouw kind:
1. Wie er mee eet?
2. Wat je eet?
3. Wanneer je eet?
4. Hoe je eet?
5. Waar je eet?
Hij kan het weten, maar weet hij het ook echt?
Minder stress bij de vraag: ‘Wat eten we vanavond?’
Hoe meer vragen er zijn beantwoord, hoe minder stress aan tafel tijdens het warme eten.
Begin eens met ruim op tijd duidelijk te maken: wat eten we vandaag.
En dan bij voorkeur met een plaatje of een tekst op een weekplanner of op een schoolbord. Taal is zo vluchtig. Tekst op een schoolbord is beter dan zo maar een mededeling tussendoor. Bedenk of je gezin en jij het liefst de menu’s van de hele week tegelijk willen zien of dat één dag wel voldoende is.
Niet expres
Kinderen zijn niet expres lastig. Je mag er van uitgaan dat er een reden is voor hun gedrag. Het gedrag spreekt waar woorden niet spreken. Kinderen vertellen je niet: Ik ben zo mopperig omdat ik niet weet of ik iets te eten krijg met een vertrouwde structuur. Je kind zegt ook niet: Ik ben gefrustreerd en ik kan niet eten, omdat het geluid van je ademhaling me stoort.
Hulp nodig?
Heb je hulp nodig bij de vraag hoe je jullie eetsituatie voorspelbaarder en rustiger maakt? Neem dan contact met mij op.
040-286.88.44