Ainsley Harriott, een flamboyante Engelse tv-kok zei tijdens zijn kookprogramma’s vaak: tickle your tastebuds wanneer het tijd was om te gaan proeven. Verwen je smaakpapillen maar eens lekker.
Wanneer krijg je zin om iets te gaan eten? Vooral je ogen en je neus samen bepalen of het eten je lekker lijkt. Veel mensen houden van kleurrijk eten: oranje, groen of rood. Wanneer je niet zo van eten houdt of wanneer je gestrest en overprikkeld ben, dan eet je liever een bord beige eten. Zoals een bord macaroni met kaas, risotto, gnocchi, een schotel met witte bonen of een tosti met kaas.
In totaal heb je duizenden smaakpapillen, die regelmatig worden vernieuwd. De smaakpapillen zijn minuscule uitsteeksels op je tong die in verbinding staan met je hersenen.
Maar je proeft niet alleen met je tong. Er zitten ook verschillende smaakorgaantjes in het slijmvlies van je gehemelte en je keelholte. Je tong is een spier die onmisbaar is bij eten en bij spreken. Speeksel speelt ook een belangrijke rol bij het proeven van je eten. Speeksel helpt bij het verteren van je voedsel. De geur van eten bepaalt voor 95% de smaak.
Mensen zijn gewoontedieren. Wanneer ze eten zien, dan hebben ze al een bepaalde verwachting van de smaak. Het is heel vervelend wanneer die verwachting niet uitkomt. Snijd eens een koolrabi in de vorm van dikke frieten en meng die met kurkuma of kerriepoeder. Serveer het met een portie mayonaise. Wanneer je friet verwacht, dan wordt deze schotel een echte afknapper. Terwijl het als rauwkostsalade prima smaakt.
Een experiment met voedsel ging als volgt. Je laat mensen eten van een lekker stuk vlees in het donker. Opeens doe je het licht aan en de biefstuk blijkt groen of zwart geverfd. Ook al weet je verstand dat het ok is om het vlees te eten, toch zullen veel mensen gaan braken uit afschuw.
Bepaalde geuren, smaken, taferelen of gedachteassociaties kunnen je doen braken.
Een studiegenoot maakte eens varkenstong klaar, dat smaakte heerlijk zacht. Zelf wilde ik het ook klaar maken maar de gedachte aan een tong in een levend varken, maakte dat ik moest overgeven tijdens het bereiden van de tong. Welk eten je weerzinwekkend vindt is persoonlijk maar ook cultureel bepaald.
Ga jij vandaag iets eten met weinig of veel kleur?