Samenwerkingspartners van ‘In Kaatjes Keuken’
Karen den Dekker is kookpedagoog. Ze weet alles over hoe je kinderen kunt helpen ontwikkelen door middel van kookles. Ze begeleidt kinderen en volwassenen individueel of in groepen. Ze is ook bekend met ARFID (extreme eetangst). Neem vrijblijvend contact op als Kaatje iets voor jullie organisatie of voor een cliënt kan betekenen.
Autismepunt
Brabant Maatjes
De Seizoenen
GGzE
Korein
Loek@you
Pak de Vibe
Regionaal Autismecentrum
Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen met autisme
door Karen den Dekker
‘Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren’. Dit visuele kookboek kreeg in 2011 een prijs van de Nederlandse kookboekenjury voor het Beste Initiatief kookboek. Iets om trots op te zijn! Alle recepten zijn gelamineerd zodat je vieze vlekken weer kunt wegvegen èn je kunt als ouder of begeleider aantekeningen schrijven op het recept. Ook vind je aparte kaarten voor technieken zoals afwassen of chocolade smelten. Met het overzicht van gebruikte kookmaterialen kan een kind gemakkelijk alle kookmaterialen verzamelen in de keuken. Kaatje hoopt door deze boeken autistische kinderen aan het koken en eten te krijgen.
Karen schrijft iedere week recepten voor kinderen met autisme. Die moeten duidelijk en rechtlijnig zijn. Karen kan ook in opdracht voor uw organisatie recepten schrijven.
Details
Recepten leveren voor mensen met autisme vaak meer vragen op dan dat het recept antwoorden geeft. Ik begreep al snel dat de kookstappen concreter moeten worden beschreven. Daarom heb ik een speciaal kookboek geschreven, “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren“. Ik ben er trots op dat mijn boek een mooie prijs heeft gewonnen. Het boek is uitgeroepen tot kookboek van het jaar in 2011 in de categorie Beste Initiatief. Je kunt het kookboek bestellen bij Bol.com.
Koken met de blauwe stift
Alle bladzijden in het kookboek zijn gelamineerd. Ben jij een knoeimonster? Geen probleem, je kunt de bladzijden schoon vegen met een vaatdoekje. Bij het boek hoort een blauwe uitwisbare stift. Daardoor kun je: stappen in het recept afvinken. Als ouder of begeleider kun je met de stift aantekenen dat je vandaag met een ander ingrediënt werkt, bijvoorbeeld margarine in plaats van met roomboter. Je kunt aangeven tot welke stap een kind zelfstandig mag werken. Schrijf halverwege het recept: “mama roepen”. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer het kind de voorbereidingen doet en wanneer jij de oven wil bedienen. Je kunt het recept halveren of verdubbelen door met de stift de aantallen te veranderen.
Losse kaarten
Achterin het boek vind je losse kaarten. Hierop worden allerlei technieken uitgelegd zoals chocolade smelten, hoe voeg je voedsel toe aan een pan (niet gooien maar rustig erin laten zakken) of hoe vul ik een vaatwasser. Alle kookspullen die in het boek worden gebruikt staan op 2 kaarten. Handig om als ouder aan te vinken welke kookspullen nodig zijn voor het recept dat je zoon of dochter gaat koken. Hij of zij kan dan de spullen verzamelen met de kaart in de hand. Zo voorkom je dat je steeds zegt: pak dit; pak nu dit; pak dat etc. Voor sommige ouders van een kind met autisme zal “doe dit, doe dat” heel bekend voorkomen. De kaart is een kleine manier om je kind zelfstandiger te maken.
Kookboek bestellenO jee, ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme
door Karen den Dekker
Kinderen met autisme hebben vaker eetproblemen dan kinderen zonder autisme. Soms mondt dat uit in een extreme angst voor eten en een zeer beperkt eetpatroon. Dit staat bekend als ARFID (Avoidant and Restrictive Food Intake Disorder). Iets eten is een intense ervaring op de grens van de buitenwereld en de binnenwereld van je lichaam. Eten in je mond stoppen en het doorslikken vereist een behoorlijke dosis vertrouwen. Met visuele werkbladen speciaal voor kinderen. Het boek vergroot de kennis over eetproblemen en is gericht op het stimuleren van kinderen om hun eetgedrag te verbeteren.
Karen kan kookles geven aan jonge kinderen tot 8 jaar die zeer kieskeurig eten. Karen weet hoe een afwijkende omgang met eten ontstaat. Karen weet hoe kinderen leren zoet, zuur, zout en bitter te eten. En dat kinderen voorkeur kunnen hebben voor een bepaalde textuur van het voedsel.
Ook volwassenen kunnen nog (zeer) kieskeurig eten. Doe het testje om te bepalen hoe kieskeurig jij bent. Ga naar de groene knop.
Koken is een best complex proces. Iedere week je maaltijden plannen en boodschappen doen is ook een uitdaging. Download gratis Kaatjes Supermarktplanner. Op 1 A4-tje vind je alle tools voor kopen en koken. Ga naar de groene knop.
Volg Karen den Dekker op Linkedin of op Facebook.