Recepten leveren voor mensen met autisme vaak meer vragen op dan dat het recept antwoorden geeft. Ik begreep al snel dat de kookstappen concreter moeten worden beschreven. Daarom heb ik een speciaal kookboek geschreven, “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren“. Ik ben er trots op dat mijn boek een mooie prijs heeft gewonnen. Het boek is uitgeroepen tot kookboek van het jaar in 2011 in de categorie Beste Initiatief. Je kunt het kookboek bestellen bij Bol.com.
Koken met de blauwe stift
Alle bladzijden in het kookboek zijn gelamineerd. Ben jij een knoeimonster? Geen probleem, je kunt de bladzijden schoon vegen met een vaatdoekje. Bij het boek hoort een blauwe uitwisbare stift. Daardoor kun je: stappen in het recept afvinken. Als ouder of begeleider kun je met de stift aantekenen dat je vandaag met een ander ingrediĆ«nt werkt, bijvoorbeeld margarine in plaats van met roomboter. Je kunt aangeven tot welke stap een kind zelfstandig mag werken. Schrijf halverwege het recept: “mama roepen”. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer het kind de voorbereidingen doet en wanneer jij de oven wil bedienen. Je kunt het recept halveren of verdubbelen door met de stift de aantallen te veranderen.
Losse kaarten
Achterin het boek vind je losse kaarten. Hierop worden allerlei technieken uitgelegd zoals chocolade smelten, hoe voeg je voedsel toe aan een pan (niet gooien maar rustig erin laten zakken) of hoe vul ik een vaatwasser. Alle kookspullen die in het boek worden gebruikt staan op 2 kaarten. Handig om als ouder aan te vinken welke kookspullen nodig zijn voor het recept dat je zoon of dochter gaat koken. Hij of zij kan dan de spullen verzamelen met de kaart in de hand. Zo voorkom je dat je steeds zegt: pak dit; pak nu dit; pak dat etc. Voor sommige ouders van een kind met autisme zal “doe dit, doe dat” heel bekend voorkomen. De kaart is een kleine manier om je kind zelfstandiger te maken.