29 augustus 2016
Concreet en gestructureerd
Wat is er zo fijn aan koken voor kinderen met autisme en/of ADHD? Koken is concreet en gestructureerd. Je hebt bijvoorbeeld een recept in 13 stappen en bij stap 13 is het dan ook klaar. Alle stappen zijn concreet. Je kookt bijvoorbeeld een eitje, je laat het “schrikken”, je pelt het, je snijdt het door, je voegt kruiden toe, je mengt het eigeel met wat mayonaise en je doet dit mengsel weer terug in het holletje van het gekookte ei.
Onderdeel van het ‘echte’ leven
Koken gaat stapsgewijs. Dat maakt het gestructureerd. Wen je kind eraan dat afwassen ook bij koken hoort. Koken is, net als tuinieren, niet een bezigheid om kinderen mee te vermaken maar het is een taak uit de echte wereld, die volwassenen iedere dag doen. Voor kinderen met autisme is dit “echte” heel motiverend.
Motiveren
Eten klaarmaken is heel motiverend omdat eten vaak heel lekker is. Als ouder of begeleider kun je merken dat kinderen met autisme die koken of op kookles zitten, daardoor langzaamaan wat meer ingrediënten gaan lusten. Heel fijn. Tijdens het koken zijn er veel kansen om je kind te complimenteren met taken die hij goed doet. Geef geen algemene complimenten zoals: “goed gedaan”, zeg liever “wow, wat heb jij de boontjes mooi gesneden vandaag”.
Complimenteren
Misschien wel het allerleukste aan koken is dat het werkt als een complimentenvanger. Wat je kind kookt, kan hij laten zien en proeven aan zijn familie, de buren, de leerkracht. Gegarandeerd dat hij complimentjes krijgt over zijn kookprestaties! Ieder kind kan succes hebben met koken. Het is leuk om te doen en lekker om te proeven.
Recepten
Voor kinderen met autisme bestaat er sinds vijf jaar een visueel en logisch kookboek: Autisme & koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren, Graviant 2011. Het bevat logische en visuele recepten.
Kookboek bestellen