Wat is ARFID? Dit is de afkorting voor het Engelse “avoidant restrictive food intake disorder”. Dus je bent angstig en vermijdend rond voedsel. Of je hebt er allerlei regels voor. Niet iedereen die ARFID heeft, heeft ook autisme. Wel komt deze combinatie vaak voor. Kieskeurig eten is een fase in de eetontwikkeling van een kind. Sommige kinderen groeien daar gemakkelijker over heen dan anderen of zelfs niet.
Heb je twijfels en vragen? Blijf er niet mee zitten. Zolang nog niet alle professionals in Nederland en België de kenmerken van ARFID kennen, loop je het risico dat de problemen gebagatelliseerd worden bijvoorbeeld omdat je kind toch groeit of niet ondervoed is. ARFID heeft veel te maken met angst om te eten. Ook zonder de diagnose ARFID kan je kind door zijn of haar autisme veel belemmeringen kennen op eetgebied, bijvoorbeeld een sterke voorkeur voor één merk eten, of het eten mag niet gemengd worden op het bord of eten lukt niet op school. Angst, vervelende prikkels, de zintuigen en autistisch denken kunnen het moeilijke eten veroorzaken.
Ik heb als pedagoog met ruime autismekennis een boek geschreven over eetproblemen bij kinderen met autisme. Hoe kun je deze combinatie begrijpen? Wat zou je allemaal kunnen doen om het dieet van je kind en de situatie waarin hij/zij eet te verbeteren of in ieder geval niet te verslechteren? Thuis maar ook op school. Het is verkrijgbaar bij alle digitale boekhandels. De titel is: “O jee ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme”.
Zelf coach ik jonge kinderen met eetproblemen via het koken. Je kind krijgt een privéles koken waarin ik aansluit bij het kind. Een groepskookles is zelden haalbaar vanwege alles wat je kind niet durft te eten. Neem contact met me op als je een privé kookles voor je kind wil boeken.
Wil je hulp, tips en ondersteuning van jou als ouder? Plan een afspraak met me in. Een afspraak duurt maximaal 1 uur. Een vervolgafspraak is altijd mogelijk. Ik snap jullie probleem en ik stel, meestal, de goede vragen.
Zoek je hulp voor je kind? Neem contact op met de kinderarts in het ziekenhuis. Deze kan verwijzen naar de diëtist in het ziekenhuis. Zelfstandige praktijken die ik aanraad in Noord-Brabant zijn: Quirina Engels (Centrum voor Voeding en Dieet – Eindhoven); Nicole Beenders (Praktijk Nivita – Sterksel/Heeze) en Nienke van de Bekerom (Beter in balans – Schaijk).
Maak een afspraak: