Tijdens mijn kooklessen kijken de kinderen en ik uit naar de verzoeknummers. Wanneer de kinderen zelf bedenken wat ze willen koken, zijn ze extra gemotiveerd en voor mij is het leuk om nieuwe dingen te horen. Tess vroeg deze week om ‘crème brûlée’.
Haar vraag herinnerde me aan Sanne, een meisje met ADHD. Zij kon alleen maar op haar kruk blijven zitten wanneer ze werkelijke geboeid raakt door een recept. Het liefst werkte ze met heftige muziek op de achtergrond en met een stoer mes in haar hand, zodat ze er op los kon hakken. Beschaafd snijden, dat zat er niet in bij haar. Dus leerde ik haar ‘veilig hakken’.
Maar koken bestaat uit meer dan hakken en daarom besloot ik op een dag dat we samen iets zachts als crème brûlée zouden gaan maken. Crème brûlée biedt geen spannende hak-activiteiten, maar iets veel mooiers. Met een vlammenwerper verander je de suiker op de potjes crème in zachte caramel. Sanne ging er helemaal in op.
Recept voor crème brûlée
- Giet 500 milliliter slagroom in een pan met een dikke bodem. Verwarm de room totdat het bijna kookt. Vet ondertussen 6 ramekins in. Verwarm de oven vast voor op 150 graden Celsius.
- Meng 75 gram suiker met 6 eidooiers. ‘Familie maken’ door enkele sauslepels warme room toe te voegen aan de eidooiers. Roeren. Doe dit papje terug in de pan. Verwarmen, maar niet laten koken.
- Vul de ramekins met het ei-room mengsel tot een centimeter onder de rand.
- Vul een ovenschaal voor de helft met kokend water. Zet hierin de gevulde ramekins. Plaats de ovenschaal op een rooster in de oven.
- Baktijd: 40 minuten. Haal de bakjes ei-room uit de oven wanneer de baktijd voorbij is èn de puddinkjes voldoende gestold zijn.
- Laat de bakjes ei-room afkoelen. Bedek ze ieder met een eetlepel rietsuiker. Gebruik een brander boven de suiker om deze te laten smelten. Draai hierbij gerust een heftig muziekje.
Wil je ook zo’n bijzondere maar toch zo gewone kookles voor je kind? Kijk eens op http://inkaatjeskeuken.nl/koken-voor-kinderen-met-autisme/