Wat kun je doen om gezellig en rustig samen te eten? Voor een kind met autisme is het eten op zichzelf vaak al een opdracht. De fysieke en sociale situatie tijdens het eten moeten dan meewerken in plaats van tegenwerken. Tips:
- Observeer de eetsituatie. Rust betekent dat iedereen blijft zitten aan tafel tijdens het eten. Verander eerst niets aan hoe je samen eet. Observeer eens of er vooral rust is of vooral onrust. Doe dat een paar keer. Wat kun je gemakkelijk veranderen aan het samen eten om meer rust aan tafel te krijgen?
- Is je kind erg gevoelig voor geuren. Schep het eten dan op in de keuken en laat de pannen in de keuken staan. Pannen met warm eten op tafel geven veel geuren af.
- Ligt er een kleed op tafel met een druk motief? Vervang dat door een effen kleed. Een druk motief lijkt gezellig maar kan een bron van onrust zijn.
- Wat ziet je kind met autisme aan tafel wanneer hij vooruit en opzij kijkt? Dit zijn ook allemaal prikkels die het kind moet verwerken. Kijkt hij bijvoorbeeld naar een rommelige, open kast? Zorg dan voor een deur of gordijn voor de kast. Of verplaats de kast.
- Zorg ervoor dat iedereen een vaste plek aan tafel heeft.
- Naast wie en tegenover wie zit je kind? Is de tafelschikking positief? Denk eens na over hoe de plekken zijn verdeeld aan tafel. Zitten de ouders naast elkaar (om elkaar te steunen) of zitten ze tegenover elkaar (dan kunnen ze elkaar aankijken). Het is slim dat de ouder met het meeste geduld op de plek zit waar hij het kind dat de meeste aandacht nodig heeft, kan helpen. Dat is vaak links of rechts daarvan. Zit de andere ouder aan de overzijde dan kan deze dat kind niet helpen maar wel de andere ouder inseinen wanneer het nodig is.
Het kan te lastig zijn om samen te eten. Dat kan ook spelen bij het ontbijt. Ik ken gezinnen met kinderen met autisme waar de ouders ervoor zorgen dat ieder kind na elkaar zijn ontbijt eet maar absoluut niet gelijktijdig. Erg slim. Tijdens het avondeten kan het ook slim zijn om niet tegelijk aan tafel te gaan. Hoe gaat dat bij jullie?
Smaakvrienden
Smaakvrienden zijn ingrediënten die goed bij elkaar passen. Wanneer je veel smaakvrienden kent, dan kun je gemakkelijk improviseren in de keuken.
De aardappel staat deze maand in de schijnwerpers. De smaakvrienden van aardappel zijn:
- Knoflook
- Kaas
- Room
Aardappelschotel
Dit supersnelle recept heb ik gemaakt om te laten zien dat je je aardappel goed kunt combineren met pittige smaken zoals knoflook. Je kunt het aantal tenen knoflook veranderen naar je eigen smaak.
<download recept aardappelschotel>
Meer weten over koken met autisme
Neem gerust contact met me op als je vragen hebt over koken met autisme. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan houd ik je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en dan krijg je elke maand met een nieuw recept. Je krijgt dan ook direct de supermarktplanner gratis in je mailbox. Handig!